fbpx

Winkelmand

Sinds ik met het AmbitionWorks project ben gestart raak ik meer en meer overtuigd van het belang van zinvol werken. Dat is ook waarom betekenisvol werken zo’n belangrijke rol inneemt in het Engaging People Programma.

Veel onderzoeken geven aan dat zinvol werken ervoor zorgt dat jij je meer betrokken voelt bij het werk dat je doet, en dat een hogere betrokkenheid weer zorgt voor een verhoging van de productiviteit, effectiviteit en klanttevredenheid. Maar in aanvulling daarop, heeft het een duurzame en langdurig effect op je werkgeluk.

In een tijd waarin veel mensen tobben met hun geestelijke gezondheid (dat zelfs al wordt gezien als de tweede pandemie naast overgewicht!) speelt de manier waarop we ons werk ervaren daarin een grote rol. Ons werk is ook waar we het grootste gedeelte van onze tijd aan besteden, en is ook de plek waar we ons snel ontmoedigd, teleurgesteld, verveeld, geïrriteerd, beschaamd en bang voelen.

Werkgeluk klinkt je misschien heel ‘soft’in de oren, maar het is minstens zo’n belangrijke schakel in jouw gezondheid en fitheid als goede voeding, beweging en voldoende nachtrust.

In onze baan gaan we vaak voor de ‘snelle suikers’. ‘Snelle suikers’ als bijvoorbeeld een vette loonstrook, hippe gezellige collega’s, de wekelijkse fruitmand, het softijsapparaat op de 4e, de tennistafels en de voetbalcompetitie en niet te vergeten de geweldige bedrijfsuitjes waarover nog lang op de socials wordt ‘nagepraat’.

Wanneer jij je werkzaamheden als nuttig en belangrijk ervaart, dan geeft dat aan het einde van je werkdag een gevoel van voldoening. En voldoening is een belangrijke component van geluk. Wat jij als zinvolle werkzaamheden ervaart hangt af van de betekenisdie je daar zelf aan geeft. Om gelukkiger te worden in je werk hoef je dus heus niet van baan te veranderen, maar zelf de regie nemen en op een andere manier naar je werkzaamheden kijken.

Hier zijn 6 tips om zinvoller te werken – en waarom het zo belangrijk is:

  1. Stel jezelf de vraag waarom je voor juist deze organisatie werkt en niet voor de concurrent. Wat kun je bij deze organisatie wel halen, dat je niet bij de buren kunt krijgen?

Je werkt om de rekeningen te kunnen betalen, maar dat sluit niet uit dat het je tegelijkertijd voldoening kan geven. Wat is het dat jij, de organisatie en de mensen met wie je werkt overeenkomstig geloven, dat maakt dat jij daar graag bij wilt horen?

  1. Waarvoor komen je collega’s vaak bij jou en wat is het effect van jouw hulp op hen? Zou je dat vaker kunnen doen in je werk?

 Collega’s vragen graag je hulp voor dingen waar jij goed in bent. Die dingen doe je ook graag en gaan je gemakkelijk af. Door even stil te staan bij wat het effect daarvan op anderen is, (Hoe voelen ze zich nadat jij hebt gedaan wat je deed? Welke reactie kreeg jij toen?) realiseer je je welke positieve impact jij hebt op anderen. Wij mensen zijn sociale wezens en willen graag anderen helpen, dat geeft een goed gevoel.

  1. Hoe hebben jouw werkzaamheden vandaag bijgedragen om jouw persoonlijke doelen of ambitie een stapje dichterbij te brengen?
  1. Wat waren vandaag jouw bijdrage aan de doelstellingen van jouw team of die van de organisatie? En zie je mogelijkheden om die bijdrage te vergroten?

Begrijp je waarom jouw werk zo belangrijk is en hoe het bijdraagt in waar de organisatie voor staat en gaat? Bespreek dat onderling regelmatig in het teamoverleg en individuele gesprekken. Help elkaar die connectie te maken en sta niet alleen stil bij de buitengewone successen.

  1. Gebruik dat wat je wil bereiken, nastreeft en belangrijk vindt als kompas bij de dingen die je doet en besluit, maar ook hoe jij met je collega’s omgaat. Stel jezelf telkens weer de vraag: draagt dit bij of breekt dit af?
  1. Maak een lijstje van activiteiten die jouw werk nuttig en van waarde maken voor jou persoonlijk (denk aan je persoonlijke doelen en ambitie) en maak een aanvullend lijstje van activiteiten die het nog nuttiger en waardevoller kunnen maken. Zoek naar mogelijkheden om die activiteiten uit te breiden (al is het maar tijdelijk, incidenteel of op projectbasis).

Uiteindelijk willen we allemaal na een dag hard werken, kunnen zeggen dat we iets hebben bereikt. Werk hoeft niet elke dag leuk te zijn, maar wel elke dag het gevoel geven dat je iets hebt bereikt. Hoe klein of hoe groot dat ook is. En daar kunnen we zelf heel veel aan doen.

Welke andere strategieën hebben voor jou gewerkt om je werk zinvoller te maken of meer voldoening uit je huidige werk te halen?

Weet jij hoe je het beste uit je medewerkers haalt?
Download gratis mijn ebook:
DE 4 KEY SUCCESFACTOREN
OM JE MEDEWERKERS
TE LATEN VLIEGEN
DOWNLOAD NU 
Je ontvangt direct een downloadlink per email. Wij respecteren jouw privacy en spammen niet. 
close-link
Weet jij hoe je het beste uit je medewerkers haalt? Download gratis mijn ebook:
DE 4 KEY
SUCCESFACTOREN
OM JE MEDEWERKERS
TE LATEN VLIEGEN
DOWNLOAD NU 
Je  ontvangt direct een downloadlink per email.
Wij respecteren uw privacy en spammen niet. 
close-link
Succesvoller door je medewerkers
Spreek 1 op 1 met mij via telefoon of Skype
PLAN JE GRATIS QUICKSCAN
Je  ontvangt direct een mail voor het plannen van een afspraak.
close-link
Download Ebook

Wanneer wordt werk meer dan geld verdienen?

Eindelijk een tool die meet wat er op individueel niveau echt toe doet.
DOWNLOAD
Je ontvangt direct een downloadlink per email. Wij respecteren jouw privacy en spammen niet. 
close-link
Download Ebook

De 4 Key-Succesfactoren voor meer klantwaarde en werklust binnen jouw organisatie.

Over het maken en breken van werkgeluk.
DOWNLOAD
Je ontvangt direct een downloadlink per email. Wij respecteren jouw privacy en spammen niet. 
close-link
Ook succesvoller door je medewerkers?
Download het GRATIS ebook
en bouw een leger dat het gaat doen voor jou en je organisatie!
GO!
Ook succesvoller door je medewerkers?
Download GRATIS het ebook met extra "5 Routines" infographic
en bouw een leger dat het gaat doen voor jou en je organisatie!
GO!